Istoria unor lucruri superbe ep.I Cristaleria Baccarat

M-am gandit sa va ofer macar o data pe luna cate un articol despre lucruri deosebite, exceptionale prin calitatea si rafinamentul executiei…

 Sper sa va placa si sa urmariti cu interes, acest sir de articole…

Asa cum va spuneam inca din titlu, as vrea sa incep cu…

                                   

                                         CRISTALUL BACCARAT

 

In 1765, Episcopul de Mtz, pune bazele Cristaleriei Baccarat, dorind s aincurajeze astfel industria in micul sat Baccarat ce se situeaza la aproximativ 250 mile de Paris.  Sticlaria producea tot felul de sticalrii de uz curent inclusiv sticla de geamuri, ambalaje de stical si vesela.

In 1815, fabricuta se afla in proprietatea sticlariei belgiene Voneche. Astfel cristalul Baccarat devenise foarte scump din cauza includerii in pret a taxelor foarte mari care se percepeau pe import.

Se spune ca pentru a remedia aceasta situatie, proprietarul fabricutei s-ar fi inteles cu regele Frantei, sa produca in interiorul teritoriului francez si astfel fabricuta incepe sa poarte numele de Voneche-Baccarat.

Noua fabrica de sticla isi concentreaza atentia asupra porducerii de sticla de inalta calitate, cristal cu plumb. Iar in ultimii 180 de ani, Baccarat a dezvoltat mai multe tehnici noi de obtinere a cristalului.

In 1822, fabrica a fost vanduta iar noii proprietari au transformat-o in Compagnie des Cristalleriesde Baccarat, numele de Voneche s-a pastrat pana in 1843. Peste putin timp a devenit prima fabrica de cristal de elita din intreaga Franta…Compania a inceput sa castige diverse medalii la expozitiile cele mai importante din domeniu.

Baccarat este renumita pentru minunatele sale piese din cristal, seturi de cristaluri cu tenta clara cat si opalescenta, pentru superbele sculpturi de cristal cu plumb infatisand pasari si animale, produse in secolul XIX.

Din 1840 Baccarat au incpeut sa porduca in tehnica Boemia si Venetian iar desenele lor de tip Millefiori, depasesc orice produs similar din domeniu, chiar pe cele de Boemia. Tehnica de includere a sulfurilor cameo in produse a fost ridicata la rangul de arta incepand chiar din sec XIX si continua pana in prezent.

 

http://www.youtube.com/watch?v=odIJtjaVc_M&feature=related

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s